Gæstelærere

Ib Katznelson

Ib Katznelson: Han oplevede den nazistiske KZ-lejr Ravensbrück og Theresienstadt, en lige så uhyggelig ghetto for jøder. Familien forsøgte at undslippe jødeforfølgelsen ved at flygte til Sverige, men blev taget på grund af en stikker. Ib var kun to år gammel og husker intet, og i familien var der længe tavshed om de traumatiske begivenheder. Men efter uddannelsen til cand.polit. og en succeskarriere i bl.a. Finansministeriet tog han fat på at udforske de begivenheder, der havde præget familiens liv så stærkt og flere gange nær kostet ham livet. I dag ser han en opgave i at fortælle om jødeforfølgelsen og forhåbentlig være med til vaccinere unge imod antisemitisme og had. Ib (født 1941) fortæller intenst, sagligt og med et skud af humor om de svære emner – så selv de uroligste elever lytter.


"LAD HAM DØ!" er  titlen på Ib Katznelsons bog, der udkom d. 27. januar 2017.

Lone Venderby

Lone Venderby er cand. mag. i historie og filosofi og ansat i Skoletjenesten ved Vendsyssel Historiske Museum. Lone har udarbejdet en række undervisningstilbud med fokus på besættelsestidens dilemmaer og valg. Desuden har hun tidligere sammensat kildepakker for børn og unge om bl.a. besættelsestiden og Augustoprøret. Lone vil stå for tilbuddene til folkeskoleklasser i Hjørring Kommune.

Jens-Christian Hansen

Jens-Christian Hansen er ph.d. i historie og formidlingschef ved Vendsyssel Historiske Museum. Han har tidligere forsket i nazistiske gerningsmænd, koncentrationslejrenes historie og Holocaust. Desuden er han idémanden bag flere udstillinger og formidlingstilbud om besættelsen. Jens-Christian vil stå for tilbuddene til gymnasieklasser og skoler udenfor Hjørring Kommune.

Therkel Stræde

Therkel Stræde er lektor i samtidshistorie ved Syddansk Universitet i Odense og kendt fra TV og radio. Hans speciale er nazismens historie, koncentrationslejrene og Holocaust. Han har ledet historisk feltarbejde i den tidligere KZ-lejr, men underviser også jævnligt i udskolings- og gymnasieklasser.

 

Jacob Kornerup Ditlevsen

Jacob Kornerup Ditlevsen er cand. mag. i historie og har i en årrække undervist for Auschwitzdag Syd. I forbindelse med historiestudiet deltog han i forskning og feltarbejde i den tidligere jødiske ghetto Theresienstadt i den tjekkiske by Terezin. Jacob er desuden formand for Netværk for Nazisme- og Holocauststudier ved Syddansk Universitet.